kännykkä ja näppis ne yhteen soppii

Ajattelin katsoa näin ensimmäisessä uudistuneen blogini kirjoituksessa menneeseen. Suurin osa tämän blogin kirjoituksista on nimittäin syntynyt muilla laitteilla kuin tietokoneella. Niin on nytkin, kirjoitan tätä kirjoitusta täysikokoisella bluetooth -näppäimistöllä ja Lumia 930 -puhelimellani.
1455121984028

Tähän käyttöön yhdistelmä on riittävä, uudemman Lumia 950 -mallin saisi helposti liitettyä myös langalliseen näppäimistöön, hiireen ja näyttöön. Tässä mallissa joutuu vielä tyytymään puhelimen näytön vaatimattomaan kokoon.

Uskon, että tähän suuntaan tietotekniikka on muutenkin menossa. Suurimmalle osalle käyttäjistä riittää jatkossa pelkkä älykännykkä ja siihen liitettävä näppäimistö ja näyttö. Jotkut käyttäjät voivat lisäksi tarvita hiiren.

Kun uuden tietokoneen osto on sinulle seuraavan kerran ajankohtaista kannustan tutkimaan myös kännykän hyödyntämistä tavallisen tietokoneen korvaajana. Moneen käyttöön ja monelle käyttäjälle kännykkä sopivilla lisälaitteilla varustettuna säästäisi ylimääräiseltä tietokoneen ylläpidolta ja ostolta. Kaikkeen käyttöön se ei toki sovellu, mutta nykyistä useammalle varmasti.

Blogille uutta suuntaa

Tämä blogi on jo pitkään ollut hyvinkin vähällä käytöllä. Luulen, että se johtuu ainakin siitä että samasta aihepiiristä voi nykyään lukea monesta muustakin paikasta eikä tänne kirjoittaminen ole enää aikoihin tuntunut kaiken sen vaivan arvoiselta. Usein nettipäivityksiin käytettävissä oleva energiani on kulunut rippikoulu.net ja juhajutila.fi -sivujeni päivittämiseen.

Kokeilen nyt herätellä tätä blogia ja etsin sille uutta suuntaa kuluttajuuteen liittyvistä aiheista, ne kiinnostavat minua ja sopivat tänne hyvin. Onhan blogini ylivoimaisesti suosituin kirjoituskin käsitellyt Brotherin monitoimilaitteen skanneri-osan käyttämistä ilman kalliita musteita. Uskon, että tämä kuluttaja-blogini tulee käsittelemään erityisesti palveluihin ja teknisiin tuotteisiin liittyvää kuluttamista, ne kiinnostavat minua eniten ja toisaalta niistä minulla on myös eniten sanottavaa.

juha

Tulostimen valinta

Olemme muuttamassa huomattavasti pienempään asuntoon ja hyvin palvellut, mutta yrityskäyttöön tarkoitettu Lexmarkin värilaser vie liikaa tilaa. Tarkoituksena on hankkia tilalle mahdollisimman pieni mustavalkotulostin, mieluiten, mielestäni kotikäyttöön parhaiten soveltuva, laser- tai LED-tulostin.

Mustesuihkutulostimet eivät harvoin käytettäessä tahdo toimia luotettavasti. Siksi kalliiden värikasettien sisällöstä suurin osa kuluu tulostuspäiden tai väriaineputkistojen liuottamiseen, kuten aiemmasta kirjoituksestani voi lukea.

Koska kaikki tulostimet ovat nykyään riittävän hyviä, voi tulostimen valinnassa kiinnittää huomionsa pelkästään kustannuksiin ja ehkä myös esteettisiin seikkoihin (,jos sellaiset nyt sattuvat kiinnostamaan). Tulostimen elinkaaren aikana oleellista eivät ole tulostimen hankinnan aiheuttamat kulut, vaan käyttökustannuksista muodostuu ajan kanssa huomattavasti suurempi kuluerä. Paperi maksaa aina saman verran, laser ja led -tulostinten rummun kesto on yleensä vähintäänkin riittävä, mutta väriaineiden hinnoissa on valtavia eroja.

Miten siis toimii hintatietoinen kuluttaja?

Hän löytää markettien tarjouslaarista poistomyynnissä olevia laser-värejä ja ostaa niitä (samanlaisia ;)) kerralla riittävästi. Värikasettien sisältämä väriaine on jauhetta, eikä se oikein säilytettynä vanhene. Edullisten värikasettien löytämisen jälkeen on melko yhdentekevää paljonko tulostimestaan joutuu maksamaan.

tarjouksesta löytynyt laserin värikasetti hintaan 10 euroa

Kaiken tämän lisäksi ne poistettavat värikasetit sopivat yleensä hetki sitten poistuneisiin malleihin, joita löytää edullisesti samanlaisista paikoista. Tai sitten netin kirpputoripalstalla joku myy uudenkarheaa tulostinta, johon ei raaskinutkaan ostaa uutta värikasettia sen maksaessa puolet uuden tulostimen hinnasta. Kätevää eikö totta! Kun on sitten käyttänyt halvalla ostamansa kasetit on jo ehkä aika vaihtaa uuteen printteriin, toisin kuin värikasettien jauhe, niiden kumiset tartuntarullat vanhenevat ja kovettuvat, eikä paperi enää kulje entiseen tapaansa.

Raspberry Pi virransyöttö

Raspberry Pi:n eli tuttavallisesti Raaserin ongelmana on ettei se pysty tarjoilemaan USB-portteihinsa kytketyille laitteille kovinkaan paljon virtaa. Sähkö riittää toki näppiksille, hiirille ja USB-muistille, muttei wlan- tai 3G mokkuloille.

Vaihtoehtona on käyttää lisävirtalähteellä varustettua USB-keskitintä, johon paljon virtaa vievät laitteet voidaan liittää. Tämä on kyllä muuten kätevää, mutta se että kämmenelle mahtuva pieni tietokone vaatii toimiakseen kaksi seinän sähköpistokkeeseen kytkettyä muuntajaa on hankalaa ja typerääkin.

Eräs mahdollinen ratkaisu on valita käyttöön sellainen USB-hubi jonka lisävirtalähde on niin tehokas että se jaksaa syöttää riittävästi virtaa niin siihen kytkettäville USB-laitteille, kuin Raspberry Piillekin.

Itse päädyin hankkimaan 3,8A virtalähteellä varustetun Belkin merkkisen laitteen, mutta muitakin riittävän tehokkaita malleja lienee saatavilla. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, suurin osa teho-hubeista näyttää olevan vain noin 1A virtalähteellä varustettuja ja se on kyllä auttamatta liian vähän ja riittää vasta ruokkimaan pelkän Raaserin.

Oheinen piirros selventänee ideaa.

20130812-174302.jpg